Vuoden Pelikasvattajan kunnianosoitus annetaan Peliviikolla henkilölle, organisaatiolle, teolle tai ilmiölle, joka on olemassaolollaan, toiminnallaan tai käytöksellään edistänyt positiivista pelikulttuuria, suvaitsevaisuutta ja asiallista käytöstä peleissä, keskustelua digitaalisesta pelaamisesta tai vähentänyt pelaamiseen liittyviä haittoja.

Vuoden pelikasvattaja 2020 - Mika Joensuu

Tänä vuonna Vuoden pelikasvattajan arvonimen saa Hyvinkään kaupungin nuorisopäällikkö Mika Joensuu. Mika Joensuu on toteuttanut pelikasvatusta työssään ja vapaa-ajallaan yli 20 vuoden ajan. Työkavereiden mukaan Mika Joensuu näkee pelien potentiaalin kasvatuksessa ja edistää aktiivisesti digitaalisten ja perinteisten pelien hyödyntämistä nuorisotyössä.

”Tämän tunnustuksen saaminen tuntuu upealta!” Joensuu kertoo. ”Erilaisia pelejä käytetään paljon nuorisotyössä ohjauksen ja kasvatuksen välineinä, olipa kyse digitaalisista tai perinteisistä peleistä. Kaikenlaiset pelit tukevat hyvin nuorisotyön tavoitteita sekä sosiaalisten että yksilöllisten taitojen oppimisessa. Näiden lisäksi on kuitenkin tärkeää muistaa pelaamisen arvo itsessään ajanvietteenä.”

Vapaa-ajallaan Mika on aktiivinen miniatyyri- eli figupeliharrastaja, ja hän on myös Suomen aktiivisimmista miniatyyriharrastusyhteisöistä ”Figuprojektien vertaisryhmän” perustaja ja ylläpitäjiä. Hän on myös juuri aloittanut "Mikan pelisarja" videoiden tuottamisen YouTubeen, joissa hän avaa erilaisia peliharrastuksia.

”Kannustan myös aikuisia ja lapsia pelaamaan enemmän yhdessä. Se antaa aikuisille keinon ymmärtää lapsia ja nuoria kiinnostavia asioita. Lisäksi jokainen yhdessä vietetty hetki on tärkeä!”

Vuoden pelikasvattajat aiempina vuosina:

Vuoden 2019 Pelikasvattaja oli Mikko Meriläinen
Vuoden 2018 Pelikasvattaja oli Pelimiitti-toiminta
Vuoden 2017 Pelikasvattaja oli Suomen pelimuseo
Vuoden 2016 Pelikasvattaja oli Jussi "Kaapo" Kosonen
Vuoden 2015 Pelikasvattaja oli 100k esports
Vuoden 2014 Pelikasvattaja oli Yleisradio

Äänestä Vuoden pelikasvattaja 2021

Voit ehdottaa vuoden pelikasvattajaa tällä lomakkeella.

Pelikasvattajien verkosto valitsee ehdotuksista Vuoden pelikasvattajan.